De English Folk Expo (EFEX) is een driedaags professioneel showcase- en netwerk evenement voor Engelse folk-, roots- en akoestische muziek. De volgende editie met een focus op folk uit Vlaanderen vindt plaats van 13 tot 16 oktober 2016 tijdens het Homegrown Folkfestival in Bury nabij Manchester.

De keuze voor Vlaanderen als focusregio kwam tot stand dank zij een unieke samenwerking tussen EFEX, Kunstenpunt en Folkforum. Voor de uitwerking van dit project krijgen de organisaties steun van de Vlaamse Gemeenschap (presentatieplekkenbeleid Kunstendecreet) en de Vlaamse Vertegenwoordiging in het Verenigd Koninkrijk.

De bedoeling van deze samenwerking is echter meervoudig en onderschrijft zowel de missie van het Folkforum als de decretale opdracht van Kunstenpunt:

– het bundelen van de krachten om de folkscene in Vlaanderen te versterken
– de zichtbaarheid van folk in binnen- en buitenland te vergroten
– het ontwikkelen van duurzame relaties

Om dat te bekomen wordt voor de Focus on Flanders een oproep gelanceerd om groepen te motiveren aan dit project deel te nemen. Professionelen in het veld vragen we het engagement om de selectie voor de showcases te bepalen en met de groepen mee naar EFEX te reizen, zodat ook zij kunnen bijdragen aan het promoten van de muziek en het leggen van contacten.

Naar aanloop van het evenement wordt verder ook een communicatiestrategie uitgewerkt om zowel de Vlaamse als de internationale collega’s op de hoogte te brengen van het muzikale gebeuren in Vlaanderen. Zo komt er ondermeer een compilatie-cd + brochure voor verspreiding op EFEX en WOMEX de week erna en plannen we  de belangrijkste Europese magazines fRoots en Songlines te benaderen voor bijzondere redactionele aandacht.

Tijdens het weekend in Bury zelf organiseren we een netwerkmoment met live muziek en Belgische specialiteiten, jamsessies, zijn we met een stand aanwezig op de beurs en bekijken we ook mogelijkheden voor bijvoorbeeld het organiseren van workshops.  Dit alles gebeurt in nauw overleg met de lokale partner om de duurzaamheid en efficiëntie van onze acties te garanderen.

Het project wordt gecoördineerd door Melanie Scheys van Muziekcentrum Dranouter voor Folkforum en Katrien van Remortel voor Kunstenpunt. Voor meer uitleg en vragen kan je bij hen terecht:
Folkforum: Melanie Scheys folkforumvlaanderen@gmail.com tel 0498 65 92 59
Kunstenpunt: Katrien van Remortel katrien@kunsten.be tel 02 274 17 73

Info over EXEF: www.englishfolkexpo.com

Hoe deelnemen? Bekijk de oproep.

Partners: Kunstenpunt / Folkforum / EFEX
Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap & de Vlaamse Vertegenwoordiging in Londen

banner partners