Eind vorig jaar werden Vlaamse folkgroepen opgeroepen om zich kandidaat te stellen voor deelname aan het focusprogramma op EFEX, de English Folk Expo, een driedaags showcase- en netwerkevenement dat plaatsvindt tijdens het Homegrown Folkfestival in Bury, Lancashire nabij Manchester.

Dankzij de unieke samenwerking tussen Kunstenpunt en Folkforum heeft EFEX voor 2016 Vlaanderen verkozen tot focusregio. Beide organisaties bundelen zo de krachten om de folkscene in Vlaanderen te versterken, de zichtbaarheid van folk in binnen- en buitenland te vergoten en duurzame relaties op te bouwen. Tot 25 december 2015 konden bands hun kandidatuur insturen.

Uit de inzendingen werden tien bands gekozen en voorgesteld aan festivalprogrammator David Agnew. Na rijp beraad werden uit die kwalitatief hoogstaande selectie drie groepen gekozen: Surpluz, WÖR en Trio Dhoore. Vijf criteria liggen daaraan ten grondslag: repertoire met een basis in de Vlaamse muziektradities, artistieke originaliteit, speelervaring of podiumrijpheid van de musici, het internationale potentieel van de groep of het project: de verkoopbaarheid maar ook de duurzaamheid van het project of de band op internationaal vlak, de  ondernemingszin van de muzikanten of hun entourage: de professionele omkadering en langetermijnvisie.

Naast de muzikanten zal ook een delegatie Vlaamse organisatoren, managementkantoren en nationale pers meereizen. Er wordt een compilatie aangemaakt voor verspreiding op EFEX en de week erna op Womex. Verder wordt er met magazine fRroots samengewerkt voor de publicatie van een uitgebreid artikel over de Vlaamse folkscene.

De folkcaravaan zal ook halt houden in het Cecil Sharp House, het hart van de Engelse folkscene, en een bezoek brengen aan de Vlaamse vertegenwoordiging in Londen, die het project co-financiert.

EFEX vindt plaats van 15 tot en met 17 oktober 2016.

Meer informatie

www.englishfolkexpo.comthemet.biz/homegrown

www.folkforum.be

* Dit project is samenwerking tussen FolkForum en Kunstenpunt en komt tot stand met steun van de De Vlaamse Overheid, Vlaamse Vertegenwoordiging in Londen, Sabam For Culture.